keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Studiumgedanken(?)

Tahtoisin jo hehkuttaa, että saatiin kämppä Jyväskylän keskustasta, mutta hehkutan vasta sitten, ku nimi on paperissa. Mutta oon silti jo aika taivaassa sen takia. Muuten tää pari seuraavaa viikkoo sisältää lähinnä, no, opiskelua ja stressiä. Lisäks rahaa on taas minkä verran on (tällä viikolla oon onnistunu olemaan käymättä syömässä yliopistolla kertaakaan ja tyhjennelly vaan täällä kotona kaappeja - tällä hetkellä kaapista löytyy näkkäriä ja omenoita, jääkaapista ketsuppia, majoneesia ja jaffaa - onneks pakkasessa on 10 jäätelöä pahimpaan hätään :) )
Valitettavasti tosiaan loppu tässä jo lähestyy ja sen takia mä noita kaappejakin jo tyhjäksi syön. Veikkaan, että jos joku tulee mun luokse käymään tuossa elokuun puolella niin mulla ei oo edes sokeria tarjota kylmään veteen. Lasi saattaa vielä löytyä ja vettä saa onneks hanasta, mutta sekii pitää sit ite pestä ku oon käyttäny pesuaineet pois. Hehheh. Tervetuloa vaan Jiipee ja kumppanit (muutenkii täällä Bielessä on niin siistejä ravintoloita, etten haluis edes syödä koskaan kotona, Alexin aamupalabuffet <3- puhumattakaan siitä, että ei täällä meidän keittiössä kukaan halua syödä ku se on niin kökkönen. Oon jo niin onnessani kahdesta siististä ja ihanasta kämppiksestä <3).

Opiskeluun liittyen. Vaikka kuinka viime semesterillä valitin, että älkää ottako niitä kielikursseja niin korjaan lausuntoani. Ottakaa kuitenkin. Tai älkää, ottakaa mielummin DaFin kursseja, jos haluatte oppia vähän jotain, ottakaa kielikursseja, jos haluatte sosiaalisia kontakteja. Mutta ottakaa JOTAIN helppoja kursseja myös ja EI MISSÄÄN NIMESSÄ kahta kirjallisuuskurssia, joille molemmille pitää lukea kirja per viikko (vaikka olisi kuinka lasten- ja nuortenkirjoja). Toinen juttu on, että kannattaa ainakin kaksi kertaa harkita, jos tietää jo, että joku opettaja ei oo ihan niin siisti ja silti valitsee sen kurssin, eikä jotain toista (vain siksi että saisi torstain vapaaksi), koska se huonoksi todettu opettaja on suurella todennäköisyydellä ihan yhtä huono silläkin kurssilla. Puhun nyt kokemuksen syvällä rintaäänellä.
Mun kahdeksasta kurssista mulla on tällä hetkellä 1, jota kohtaan tunnen sisäistä motivaatiota (käyn siellä joka viikko, vaikka siellä ei tartteis käydä koskaan, enkä myöskään saa sen pisteitä hyväksiluettua, koska se on kasvatustieteitä). 2 kurssia, jotka on ihan ok mielenkiintoisia, mutta tuottaa molemmat ihan sairaasti töitä, koska ne on ne kaksi kirjallisuuskurssia, joihin siis luen joka viikolle 2 kirjaa. Voitte vaan arvioida, kuinka paljon mulla on vapaa-aikaa sen jälkeen, kun luen noin 40 sivun tuntivauhdilla 2 kirjaa, joissa on 200-400 sivua per viikko. Siihen päälle tosiaan kaikki muille kursseille olevat tekstit. Toisaalta onhan se vähän kivempi lukea niitä kirjoja näin kesällä, kun tehä vaikka jotain tutkimusta, koska kirjaa voi lukea aina ulkona. Tosin tiedän nyt sen, mitä tuossa talvella ihmettelin: Bielefeldiä ei turhaan haukuta Saksan toiseksi sateisimmaksi kaupungiksi ja tiedän nyt miksi. Se johtuu tästä kesästä. Talvihan täällä on suomalaisen näkökulmasta oikein kaunis ja lämmin ja mukava ja vähäluminen. Kesä sen sijaan. No. Onhan täällä lämmin, mutta myös kosteeta. Ja sitten kun on lämmin ja aurinko paistaa ja on tukalan kuuma, niin täällä ei ole järven järveä, jossa käydä uimassa!! Pelkkiä kökköjä maauimaloita, jotka on tupaten täynnä kirkuvia lapsia...
Takaisin noihin kursseihin tosiaan. Halusin vähän kirjottaa "asiaa" tänne välillä. Teen lisäksi tosiaan yhtä germanistiikan kurssia (Semantiikka ja pragmatiikka), joka on tosi mielenkiintonen (koska se on melkein ku matikkaa), mutta ihan sairaan vaikee myös - osaks myös sen takia, että se opettaja puhuu niin nopeasti, että jopa ne saksalaiset osanottajat on pyytäny sitä puhumaan hitaammin, koska siellä ei vaan yksinkertaisesti ehdi koskaan ajatella mitään, kun se jo paahtaa eteenpäin. Mutta kurssi on itsessään ihan mielenkiintonen, ehkä juuri sen haastavuuden takia. Tuo klausur kahen viikon päässä kyllä vähän jo hirvittää. En tiiä selviäisinkö siitä edes suomeksi.
Sitten. Päätin sitten tässä jaksossa ottaa oikein urakalalla Saksan landeskundeen liittyviä kursseja, koska aattelin, että ne on mielenkiintoisia. No onhan ne, mutta koska sillä opettajalla, joka niitä pitää, on joku ihme tapa, että jokaisella sen kurssilla oppilaat pitää sellaset lyhyet (15min) esitelmät, josta ei kuitenkaan voi saada suoritusta (niinku monilla muilla aloilla voi saada individuelle ergänzungin arvosteltuna siitä että pitää esitelmän), vaan sen lisäksi tosiaan pitää tehdä vielä suullinen koe, jos haluaa numeron. Eikä siis samasta aiheesta kuin mistä esitelmän on jo tehny. No, lähdetään siitä, että 15 minuutin esitelmä on ihan liian lyhyt, että siitä voisi tehdä jotenkin informatiivisen ja mielenkiintoisen, jonka takia ne tunnit on aika tylsiä, kun ihmiset pitää sellasia pinta-raapaisu-esitelmiä ja toiseksi, sen esitelmän eteen joutuu kuitenkin tekemään niin paljon työtä (tai minä en ainakaan osaa tehdä vähempää), että sillä samalla vaivalla tekisi vaikka koko tunnin pituisen syväluotaavan esitelmän/oppituntikokonaisuuden. Joten vähän rasittavia kursseja siis. Tällä hetkellä teen siis Saksan maantietoa ja musiikkia ja landeskundea. Ihan hauskaa, vaikka toisaalta musta tuntuu, että mä tuon tuonne musiikkikurssille enemmän tietoa Saksan nykymusiikista kuin ne muutamat saksalaiset osallistujat tai se opettaja. Didaktisesti kuitenkin musiikin ois tarkotus olla jotenkin motivoivaa opetuksessa ja sen takia musta olisi ihan fiksua, että me tutustuttais siellä mahdollisimman moniin saksalaisiin HYVIIN artisteihin, eikä mihinkää random DDR:n lauluntekijöihin. No mutta, toisaalta se on se landeskunde-aspekti siellä.
Näiden lisäksi teen vielä yhtä DaFin kielitieteen kurssia, josta tuolla yllä jo vähän mainitsinkin epäsuorasti, kun puhuin siitä huonosta opettajasta. Varsinaisesti siinä opettajassa ei muuta vikaa ole kuin että se haluaa aina kokeilla kaikkia uusia metodeja ja pelejä ja kummallisia ryhmätyömuotoja, joka haittaa tosi paljon sen kurssin sisältöä. Me käytetään siellä kurssilla enemmän aikaa joidenkin pelien ja kielivertailujen tekemiseen kuin varsinaisesti sen kurssin sisällöllisen sisällön oppimiseen (ne juostaan aina läpi 15 minuutissa tyylillä "nämä tuli jo tuolla grundkurs linguistiikassa, kerratkaa itse").

Menetän tässä vähän ajatusta, mutta halusin joskus kirjottaa sellasen "muista nämä kun tulet vaihtoon" tai jotain sellaista, mutta koska en oo kirjottanu mun ajatuksia ylös, niin enpä nyt muista mitään. Sanon vaan, että kehottaisin noudattamaan huolettoman erasmus-elämän sääntöjä vähän tarkemmin ja ottamaan niitä helppoja kielikursseja edes yhden tai kahden noiden "oikeiden" kurssien rinnalle. Siellä kuitenkin pääsee aina puhumaan ja oon tässä huomannu, että oikeastaan kaikista niistä opintoja tukevista kursseista, joita tein viime jaksossa, on ollu hyötyä. Joka ikisestä. Että turhaan valitin.

Että näin. Huomenna aamulla mennään Chemnitziin tuon maantietokurssin puitteissa (yliopisto kustantaa <3). Siistiä. Pitäis varmaan pakata!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti