torstai 22. marraskuuta 2012

Warum Bielefeld?

Koska ajattelen kaikkia pikkufukseja siellä suomemaalla niin meinasin kirjoittaa nyt mainospuheen otsikolla "Miksi Bielefeld?". Kaikki ei kuitenkaan voi hakea samaan kaupunkiin, että muistakaa tämän mahtavan mainospuheen jälkeen, että on niissä muissakin paikoissa hyviä (ja erilaisia!) puolia :)
 
Rakkautta <3
 
Bielefeld on rakkaus, koska (argumentit ovat hyvin subjektiivisia huom!)

*Täällä on paras yliopisto (kaikki yhessä rakennuksessa niin helppo käydä luennoilla vaikka olisi eri aineistakin, tosi rento suhtautuminen opiskelijoihin, opiskelijoiden perusoikeuksiin kuuluu, että opettajat eivät saa valvoa, ketkä luennolla käyvät jne. Paljon vaihtareita ja ulkomaalaisia opiskelijoita, joten erioikeuksia tosi paljon, sitä ymmärretään jos et ihan tajua kaikkea ja hyvin järjestetty kaikki orientaatiot jne.), rakennus ei ole mitenkään erityisen kaunis, mutta sitäkin mahtavampi (ja toimivampi kuin ne vanhat linnat, missä monien kaupunkien yliopistot sijaitsee)
* Bileitä jatkuvasti yliopiston tai erasmusten puolesta (kannattaa siis asua lähellä yliopistoa, keskusta ei ole yhtään niin tärkeä)
* Jos ei halua aina vaan bilettää niin kaikkee muutakin löytyy mm. kampuskinoa, teatteria, HOCHSCHULSPORT (kuuluu lukukausimaksuun ja todella hyvä tarjonta!)!
* Lukukausimaksuun kuuluu Bussi/Junalippu Bielefeldissä ja NRW-kortti, jolla saa matkustaa Nordrhein-Westfalenissa niin paljon ku lystää ilmaseks (paikallisjunilla! ei ICEllä) - ihan huippua siis, täällä kuitenkii on kaikkia tärkeitä kaupunkeja ympärillä (mm. Köln, Bonn, Essen, Düsseldorf) ja muutenkin tosta Bundeslandin rajoilta on lyhyt matka joka paikkaan. Amsterdamiin ICEllä 1+3 tuntia ja 20e suuntaansa!
* Täällä on S-Bahn joten kaupungissa liikkuminen paljon helpompaa kun ei tarvii leikkia bussien kanssa muuten kuin öisin
* Opiskelija-asuntola on 3min päässä yliopistosta ja täällä tapahtuu aina jotain, ei tuu tylsää, keskustaan yliopistolta noin 3km (eli ei mitään, varsinkaan kun juna ajaa melkein oven edestä ja pyörän voi vuokrata vuodeksi jos haluaa)
* Kaupunkina jonkin verran isompi kuin Jyväskylä, mutta ei tosiaankaan mikään suurkaupuki. Hyvät shoppailumahdollisuudet, paljon ravintoloita, kahviloita ja klubeja. Varsinaisia nähtävyyksiä ei juurikaan (Dr. Oetker-tehdas ja Linna ja pieni vanha kaupunki, mutta kaunista silti jos löytää oikeat paikat!)
* Täällä puhutaan melkein murteetonta Saksaa
 
Pöllöilyä !
Kaikenkaikkiaan tosiaan suosittelen Bielefeldiä niille, jotka ei ole hirveän rakastuneita vanhoihin kauniisiin rakennuksiin tai jylhiin maisemiin (kuten Würzburgin yliopisto tai Graz), on valmiita itse näkemään vähän vaivaa saksalaisiin tutustumisen kanssa (täällä on saksalaiset vähän sulkeutuneempia kuin mitä omat kokemukset osoittaa esim. pohjoissaksasta, mutta kivoja ne on silti ja kansainväliset erasmuskaverit on elämän suola!). Bielefeld on täydellinen paikka, jos on suunnitelmissa matkustella paljon ja nähdä paljon eri paikkoja (täältä ei ole hirveän pitkä matka mihinkään suuntaan ja Düsseldorfista lentää halvalla ympäri Eurooppaa - Lontoo 40e!). Bielefeldissä voi opiskella Saksaa vieraana kielenä (DaF), joka on sellanen pedagokiikan ja Germanistiikan sekoitus (mielenkiintoisia näkökulmia kielen opettamiseen, eikä läheskään niin vaikeaa kuin Germanistiikka). Germanistiikkaa löytyy myös, samoin kuin Linguistiikkaa ja kirjallisuutta (puhumattakaan kaikesta muusta, mitä saat ihan vapaasti valita! Myös englanninkielisiä moduuleja löytyy ja kielikursseja paljon).
 
Yritettiin kaikkia mahtua samaan kuvaan Düsseldorfin japanilaisessa kuvalaatikossa
Muuta, mitä näin "fuksi-infona" haluan mainita: 
* Kannattaa ehdottomasti lähteä jo syksyllä ja tähdätä koko vuoteen, aina voi tulla pois jos tuntuu siltä, että ei pysty (koska jos lähdet kesälukukaudeksi, erasmusta ei voi jatkaa enää syksylle, vaikka oletkin ollut vain yhden lukukauden ja sitten harmittaa kun on ollut niin kivaa ja aika niin lyhyt!)
* Jos mitenkään mahdollista, kannattaa tulla sille "kielikurssille", koska se on oikeastaan orientaatiokurssi, jolla avataan mm. yhteisesti pankkitilit. On myös paljon helpompi tehdä kurssi-ilmot yms, kun netti toimii ja tunnukset on perillä, ennen kuin kurssit alkaa! Lisäksi tutustut huomattavasti useampaan ihmiseen kuin viikon kurssilla (toisaalta sillä viikon orientaatiossa olevat puhuu kaikki todennäköisesti saksaa, joten niihin tyyppeihin kannattaa ehdottomasti myös tutustua, jos haluaa puhua erasmus-kamujen kanssa saksaa!)
*  Learning agreementia kannattaa edes ajatella vähän ennen lähtöä, jos aikaa riittää (eli vähän selailla jo, että millaisia kursseja löytyy, ekVV:hen voi myös tehdä Gast-accountin, jolloin pystyy teoriassa tekemään jo "lukujärjestyksenkin" ennakkoon ja siirtämään sen sitten omille tunnuksille, kun Leporello tulee)
* Jos haluaa asua yksiössä, kannattaa ruksia siihen hakupaperiin yksiö, koska täällä kaikki, jotka ovat toivoneet pelkkää yksiötä, ovat sellaisen saaneet. Varsinkin Morgenbreeden yksiöt on ihan uusia ja tosi hienoja (uuneja niissä ei kyllä jostain syystä ole). Toisaalta Universitätsstrassella on parhaat bileet (ja täällä on vaan WG:itä)! Kaikilta niiltä, jotka asuvat jonkun perheen luona, olen kuullut vain kauhutarinoita, että niitä suosittelisin kyllä välttämään. Jotkut vuokranantajaperheet eivät esimerkiksi suostu siihen, että ihmisiä käy kylässä eikä varsinkaan siihen, että joku yöpyy siellä asunnossa!

 
Osnabrückin yliopisto ja ryhmäposeeraus
Muistan vieläkin sen tunteen, kun melkeinpä ensimmäisenä yliopistopäivänä kerrottiin, että ensi vuoden vietätte kaikki sitten Saksassa. Stressasin sitä asiaa ihan älyttömästi, koska vasta olin muuttanut Jyväskylään ja alkanut asettua sinne, joten ajatus heti seuraavana syksynä Saksaan lähtemisestä kuulosti toivottoman raskaalta (pitäisi uudet kaverit löytää ja kaikkea), mutta ei tätä oikeasti kannata stressata! Suomi ja kaverit siellä kyllä odottaa vuoden verran (tai pidempäänkin) ja opiskeluja ehtii Suomessa sitten kyllä harrastaa ihan niin paljon kuin sielu sietää. En tietenkään voi luvata, että seuraavalla tänne tulijalla on ihan yhtä kivaa, koska porukastahan se aina on vähän kiinni ja siitä, kehen satut sattumalta tutustumaan samoin kuin omasta avoimuudesta, mutta Bielefeld on kaupunkina hyvin toimiva vaihtoehto :) Eikä haittaa yhtään, vaikka on kaveri samassa kaupungissa, minua itseäni ainakin helpotti varsinkin alussa todella paljon se, että oli joku, jonka kanssa hoitaa asioita ja tutustua uusiin ihmisiin. Ei tietenkään kannata jäädä sitten omaan Suomi-klikkiin kiinni, vaikka joskus saa antaa itselleen luvan höpötellä vaikka yksi ilta ihan suomeksi - onhan tässä koko vuosi aikaa puhua saksaa.

Lisää rakkautta <3



Erasmus-ystäviä <3

Myöhästynyt synttärikuva! Yllärisynttärit oli parasta ikinä :)

Kuvat ei tosiaan liity varsinaisesti aiheeseen, kuhan halusin laittaa kun on kivoja. Erasmuselämä on ihanaa <3





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti